3 mei 2012

Gebruik van alle symbolen (Shirushi) en mantra's (Jumon)


Shinpiden betekent feitelijk ‘mysterie onderwijs’, het derde en laatste niveau van het Reikisysteem van Mikao Usui.
Het betekent niet dat je aan het einde bent van je ‘opleiding’, maar juist aan het begin van een pad, dat leidt tot het doel, de essentie van je bestaan.
Een ander woord hiervoor is ‘Dharma’, vrij vertaald ‘de wezenlijke natuur van iets’.


Met de inwijding in symbool 4 en mantra volg je min of meer je eigen pad om tot hogere spirituele inzichten te komen over jezelf en de essentie van je bestaan.


Het Reikisysteem Usui Reiki Ryoho is vooral een manier om je eigen verantwoording te nemen in alles wat op je pad komt. Elk moment in je leven heb je keuzes te maken in hoe je met bepaalde situaties om wilt gaan. En bedenk daarbij dat ook als je geen keuze maakt, dat een keuze is! Onbewust en vaak ook ongewild gebeurt dit wel eens. Want iedereen heeft zijn goede en slechte kanten, ofwel zijn lichte en donkere kanten, net hoe je het zelf bekijkt. Die te kennen van jezelf is van groot belang voor een verdere persoonlijke groei tot die ene persoon, die je werkelijk bent, vanuit je oorsprong, en dat uiteindelijk leidt tot een gevoel van ‘eenheid’, ‘oneness’, het grote heldere Licht dat je altijd al was en nog steeds bent.


Voor deze persoonlijke groei leren wij in het Reikisysteem de vijf leefregels van de Japanner Mikao Usui, de grondlegger van de Stichting Usui Reiki Ryoho Gakkai en het Usui Ryoho Reikisysteem. Deze leefregels zijn van intens belang voor zelfobservatie, “zelf-realisatie” zoals men dat ook wel noemt.


De vijf leefregels van Mikao Usui zijn:


(1) Draag geen boosheid mee
want boosheid is een illusie


(2) Maak je geen zorgen -
angst leidt af en geeft verwarring


(3) Wees waarachtig aan jouw pad
en jouw essentie


(4) Toon compassie aan jezelf en anderen


(5) want dit is de kern van de Boeddha natuur.


(vertaald vanuit een Engelse versie van Chris Marsh
Do not bear anger, for anger is illusion
Do not be worried, fear is distraction
Be true to your way and your being
Show compassion to yourself and others
Because this is the centre of Buddhahood)


Zo is het dat als we boos zijn op iemand – het niet de bedoeling is dit bot te vieren op die persoon maar juist door zelfonderzoek te ontdekken wat het in ons is dat ons boos maakt.
Mijn ervaring is dat een ander altijd een reflectie is van jezelf, d.w.z. als spiegel functioneert voor wat er binnen je leeft. Zodra je je dit bewust wordt, kan je eraan werken. En op die manier transformeer je je boosheid tot een redelijke zelfkennis waarin allles wat je weet over jezelf - je goede en slechte kanten – je mooie en lelijke trekjes – je positieve en negatieve instellingen – in balans met elkaar kan komen.
En al mediterend op elke leefregel kom je zeker tot inzichten over en voor jezelf, die je keuzes waar je voor komt te staan - kunnen ondersteunen. Deze meditaties kun je nu ook doen met gebruikmaking van alle symbolen en mantra’s van het Reikisysteem. Probeer de mantra’s maar eens uit, wanneer je alleen bent.
Chant ze minimaal vijf minuten en voel de vibraties en wat deze met je doen.


Meditatie
Elke leefregel is in feite verbonden met een symbool (Japanse shirushi) en een mantra (Japanse jumon). Mediteer op de leefregels en bedenk eens welke mantra en welk symbool je kan gebruiken voor


de eerste leefregel:
Draag geen boosheid mee,
want boosheid is een illusie
(CKR en Jumon oo-oe-ee-ie)


de tweede leefregel:
Maak je geen zorgen,
angst leidt af en geeft verwarring
(SHK en ee-ie-ee-ki)


de derde leefregel:
Wees waarachtig aan jouw pad
en jouw essentie
(HSZSN en oo-aa-zee-oo-nee)


de vierde leefregel:
Toon compassie aan jezelf
en anderen


in combinatie met


de vijfde leefregel:
want dit is de kern van de Boeddha natuur
(DKM en aj-koojoo)