25 augustus 2008

Geschiedenis van Reiki volgens de leer Van Mikao Usui

Over het ontstaan van Reiki bestaan verschillende versies, meer tot doel om Reiki acceptabeler en begrijpelijker te maken voor het Westen.

Bedenk bij alles wat je hierover leest echter wel dat het niet gaat om de juistheid van de geschiedenis, maar om de kracht van Reiki - een universele kracht die voor iedereen waarneembaar is.




Foto: graftombe Mikao Usui

De belangrijkste informatie over de feitelijke geschiedenis van Mikao Usui is "letterlijk" geschreven in steen, de gegraveerde gedenksteen bij zijn graf, geschreven in 1927 door zijn goede vriend Ushida, bij de Boeddhistische Saijhoji Tempel in Tokyo. Een vertaling van de tekst op deze steen vind je in de bijlagen van de handleiding voor de cursus van Usui Reiki Ryoho Shoden (Reiki-I ofwel beginnersniveau).

Mikao Usui, de grondlegger van het Reikisysteem
Mikao Usui is geboren op 15 augustus 1865 in Taniai-mura (tegenwoordig Miyamo-cho genoemd) in het Yamagata district van de Gifu-prefectuur Kyoto in Japan. Kyoto was in die tijd de hoofdstad van Japan.
Mikao Usui werd als boeddhist geboren en studeerde als kind in een Tendai klooster. In het Westen beweerde men dat hij als christen was geboren. Dit kwam van Hawayo Takata, waarschijnlijk met het doel om Reiki acceptabeler te maken voor de Amerikanen tijdens de Tweede Wereldoorlog vanwege de anti-Japanse sentimenten. Bovendien was het Christendom in Japan verboden in de tijd dat Mikao Usui geboren werd.
Toen Mikao Usui 12 jaar oud was, begon hij met het beoefenen van de gevechtskunst "Aiki Jutsu". Uiteindelijk werd hij instructeur in "Yagyu" en behaalde hij "Menkyo Kaiden", de hoogste graad van bekwaamheid in wapentuig en grappling. Er wordt ook gezegd dat hij hoge niveaus in andere Japanse gevechtskunsten heeft behaald. Hij was vermaard om zijn deskundigheid en werd zeer gerespecteerd door andere bekende gevechtskunstenaars in zijn tijd.
Mikao Usui had een zus en twee broers, waarvan er één medicijnen studeerde. Mikao Usui werd door Hawayo Takata "dokter Usui" genoemd en daardoor dachten veel mensen in het Westen ten onrechte dat hij arts was. Dit was niet het geval en de term dokter was waarschijnlijk een vrije vertaling van de term ´Sensei´, een respectvolle aanspreektitel voor "leraar". Takata beweerde ook dat "Dr. Usui" rector was geweest van de Doshisha Universiteit in Kyoto, Japan en student aan de Universiteit van Chicago, VS. Beide verhalen bleken − na recent onderzoek door Frank Arjava Petter − onwaar.
Sensei betekent in de gevechtskunst echter veel meer dan alleen maar ‘leraar’, zoals "hij die eerder geboren was" of "hij die speciaal respect verdient vanwege het spirituele belang van zijn onderwijs."
Mikao Usui was getrouwd met Sadako Suzuki. Uit dit huwelijk werden twee kinderen geboren, een zoon, Fuji en een dochter, waarover tot op heden nog niets bekend is.







Grote foto: Mikao Usui
Kleine foto: Shinpei Goto

Mikao Usui was een veelzijdig man, en op vele gebieden werkzaam. Men zegt dat hij werkte als privé-secretaris van een Japanse politicus, Shinpei Goto, die staatssecretaris van de spoorwegen, minister van Posterijen en staatssecretaris van Binnenlandse Zaken was. In 1922 werd Shinpei Goto ook burgemeester van Tokyo. Mikao Usui was belast met de beveiliging en algemeen bestuur (misschien vanwege zijn training in de gevechtskunsten). In de loop van zijn leven werd Mikao Usui een boeddhistische Tendai monnik.
Tendai was naar Japan gebracht in de 8e eeuw door Saicho. Nagarjuna zou de aartsvader zijn. Naast het geloof dat de Lotus Soetra - Boeddha´s complete en perfecte onderwijs is, onderwijst het ook meditatie gebaseerd op esoterische elementen zoals mudra´s en mandala´s. Mikkyo is een vorm van Boeddhisme, waarvan men zegt dat ook die door Saicho naar Japan is gebracht. Het kan vertaald worden als ´het geheime onderwijs´ ofwel ‘mystery teaching’. Er ontstond een hechte relatie tussen het Tendai klooster op de berg Hiei en het keizerlijk hof in Kyoto. Met als gevolg dat de Tendai nadruk legden op diepe eerbied voor de keizer en het land.
Op Usui’s gedenksteen schreef zijn goede vriend Juzaburo Ushida (opvolger Mikao Usui als President van Usui Ryoho Gakkai) ook, dat Usui ingewijd werd in Reiki terwijl hij mediteerde op de berg Kurama. Hier mediteerde hij onder een door mensenhanden gemaakte waterval in de buurt van de Kurama tempel.

Waarom de berg Kurama?

De berg Kurama ligt 570 meter boven de zeespiegel en 12 km ten noorden van het Keizerlijk Paleis in Kyoto (en kan nu per auto of trein bereikt worden in 30 minuten).
Men zegt dat meer dan 6 miljoen jaren geleden Mao-son (de grote koning van de overwinnaars van het kwaad en de geest van de aarde) van de planeet Venus op de berg Kurama neerdaalde met de grote missie tot redding van de mensheid. Sindsdien straalt de krachtige geest van Mao-son uit vanaf de berg Kurama, ondertussen de ontwikkeling en evolutie bepalend van niet alleen de mensheid, maar van al het leven op aarde. Een priester, genaamd Gantei, ontving hier de spirituele overdracht. Mao-son, Bishamon-ten en Senju-kannon zijn de symbolen van de universele ziel en vormen een drie-eenheid bekend als "Sonten" of de "Hoogste Godheid". Dit zijn de symbolen voor kracht, licht en liefde. Sonten is de schepper van het universum en bevordert de ontwikkeling van alles op aarde.











Foto's: Het pad naar boven op de berg Kurama leidt naar de tempel bovenop de berg. Voor de tempel bevindt zich een mandala op de grond, genaamd "KON GOU SHOU"". Het stelt een triangel voor met in het midden een tekening van een kristal. Wanneer je op die plek op het kristal staat met je gezicht naar de tempel, voel je de helende levensenergie door je heenstromen. De mandala staat symbool als enige plek op de aarde waar mens en heelal verenigd zijn tot één geheel.


















De berg Kurama is dus een spirituele plek waarvan men weet dat hier al miljoenen jaren geleden een spirituele overdracht heeft plaatsgevonden, en dit dus een plek kan zijn voor een direct contact met de “Hoogste Godheid”, ofwel Drie-Eenheid.

De Stichting Usui Reiki Ryoho Gakkai

Mikao Usui vond dat het zijn taak was deze universele levenskracht van Reiki met haar enorm zelf helend vermogen aan zoveel mogelijk mensen door te geven, dan deze kracht exclusief te houden voor alleen familieleden. Hij verhuisde in april 1922 naar Aoyama Harajuku, Tokyo, en richtte een instituut op - de Stichting Usui Reiki Ryôhô Gakkai - waar Reiki openlijk aan het publiek werd geleerd, en waar ook behandelingen werden gegeven. Hij was dan ook de eerste voorzitter ofwel president. Mensen kwamen van heinde en ver om aan hem begeleiding en genezing te vragen en ze stroomden tot buiten het gebouw toe, wachtend in een lange rij. In totaal had Usui meer dan 2000 studenten, waarvan 30 tot 50 opgeleid in Okuden en 20 opgeleid in Shinpiden en door hem begeleid werden tot Shihan (leraar).

Een belangrijke regel in het onderricht van de Stichting Usui Reiki Ryôhô is, dat alleen de President van de Stichting de studenten mag inwijden in de graad van Shinpiden ofwel mag begeleiden tot leraar (Shihan).

Hij gebruikte voor de bevordering van het spirituele leven van zijn studenten ook een hikkei (handleiding) waarin de leefregels opgenomen waren, alsook meditaties en meer dan 100 'Waka' van de Meiji-keizer. Studenten kopieerden zijn aantekeningen met de hand en schreven ook hun vragen op.


Foto: Meiji-keizer













Als gevolg van een grote aardbeving in het Kanto district in september 1923 raakten honderd duizenden mensen dakloos door de grote branden die ontstonden in Tokyo en Yokohama. Het aantal doden werd geschat op 100.000, met daarnaast nog eens 40.000 vermisten. Elke dag ging Usui Sensei met zijn leerlingen de stad in om de ontelbare gewonden te helpen genezen. Zijn reputatie groeide, en hij reisde stad en land af om het Reiki systeem te onderwijzen en de zieken en gewonden te helpen genezen.

Zijn reputatie groeide, en hij reisde stad en land af om het Reikisysteem te onderwijzen en de zieken en gewonden te helpen genezen. Vele mensen konden na hun genezing weer beter voor zichzelf zorgen waardoor hun leefomstandigheden verbeterden. Helaas bleek dit na een verloop van een tot twee jaar tijd niet altijd waar en kwamen de meeste mensen weer terug voor een nieuwe heling en genezing.

Min of meer kort samengevat was de conclusie van Mikao Usui in die tijd dat je iemand niet kunt genezen als die persoon daar zelf ook niet de volle verantwoording voor wilt nemen, en dat het belangrijk was de mensen ook te leren om zich te ontwikkelen tot bewust levende en spirituele mensen, die in staat waren de volle verantwoording te nemen voor het verloop van hun eigen leven.

Hiertoe ontwikkelde hij toen voor de mensen die werkelijk genezen wilden worden de principes ofwel leefregels van Usui Reiki Ryôhô, die tezamen met de Waka, de filosofische poëzie van de Meiji-keizer, bij de dagelijkse toepassing de basis vormden voor een intens bewustwordingsproces in het geheel. Het Japanse woord voor dit zeer belangrijk onderdeel van het Usui Reikisysteem noemt men GOKAI.

In 1926 reisde hij ook naar Kure en Hiroshima en van Saga naar Fukuyama, waar hij op 9 maart 1926 in een herberg onverwachts ziek werd en aan een beroerte overleed op de leeftijd van 62 jaar.

Hij werd als voorzitter en president van Usui Reiki Ryôhô Gakkai opgevolgd door zijn vriend Juzaburo Ushida, al voor z’n dood door hem benoemd tot zijn potentiële opvolger.

Overzicht opeenvolgende Presidenten van de Usui Reiki Ryôhô Gakkai tot met heden:
1e. Usui Mikao (leefde van 1865-1926)

2e. Juzaburo Ushida (1865-1935) (Schout-bij-nacht)

3e. Taketomi Kanichi (1878-1960) (Schout-bij-nacht)

4e. Watanabe Yoshiharu (? ? -1960) (onderwijzer)

5e. Wanami Hoichi (1883-1975) (Vice-Admiraal)

6e. Koyama Kimiko (1906-1999)

7e. Kondo Massayoshi (1999-heden) (Professor aan de Universiteit)

Usui Sensei heeft volgens Frank Arjava Petter 20 leraren opgeleid. Na intens speurwerk heeft Frank Arjava Petter tezamen met Dave King 7 leraren gevonden, t.w. Toshihiro Eguchi - Ilichi Taketomi - Toyoichi Wanami -Yoshiharu Watanabe - Kozo Ogawa - Juzaburo Ushida -Chujiro Hayashi


Foto: Mikao Usui temidden van zijn studenten, waaronder
Chujiro Hayashi, staande rechtsboven?

Chujiro Hayashi was weliswaar door Mikao Usui opgeleid tot leraar (Shinpiden), maar is nooit president geweest van de Stichting. Na het overlijden van Usui verliet Hayashi de stichting en richtte zijn eigen stichting op, de Hayashi Reiki Kenkyu-Kai. Zijn vorm van Reiki noemde hij Hayashi Shiki Reiki en niet Usui Reiki Ryoho. Hij heeft nooit beweerd dat hij de opvolger van Usui was. Hoewel hij Shinpiden leraar was, had hij geen toestemming om anderen tot Reiki-master in te wijden (met het inwijden van o.a. Mevr. Takata ging hij dus tegen de regels van de stichting in).
Maar bedenk wel dat dankzij Chujiro Hayashi Reiki buiten de stichting is gekomen waardoor het toegankelijker werd voor anderen. Helaas is bij het verspreiden van Reiki veel oorspronkelijke authentieke informatie over de Japanse Reiki-technieken om onduidelijke redenen achterwege gelaten.

Hayashi gaf zijn eigen handboek uit en zijn organisatie werd groter dan de Usui Reiki Ryôhô Gakkai. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog uitbrak bracht Hayashi Reiki naar Hawaii via mevrouw Hawayo Takata. Mevrouw Hayashi heeft haar man, na diens dood, tien jaar lang (1940-1950) opgevolgd in de stichting. Het is bekend dat Chujiro Hayashi in ieder geval 13 mensen tot Reikimaster heeft ingewijd, waarvan er twaalf Japanners waren en één Amerikaanse: Mevr. Hawayo Takata. Zij nam in Hawaii, na Hayashi’s dood aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, diens verantwoordelijkheden over. Dankzij Hawayo Takata is Reiki naar Amerika en daarna verder naar Europa gebracht. Zij ontwikkelde het behandelsysteem zoals wij dat nu kennen. Met de door Takata bedachte handposities vond Reiki een eigen weg in het westen, welke wel afweek van het originele Japanse Reikisysteem van Mikao Usui.

Voor haar dood droeg Takata haar verantwoordelijkheden over op haar kleindochter Phillis Lei Furumoto. Ergens op deze lijn verscheen de titel Reiki Grand Master, maar het is onduidelijk waar deze vandaan kwam. Deze titel heeft nooit in Japan bestaan en is zeker niet vanuit de stichting gegeven aan Hayashi, Takata of anderen die in hun voetstappen volgden.
Na de dood van Hawayo Takata in 1980 werd de Reiki Alliance opgericht en nam Phillis Lei Furumoto, de kleindochter van Mevr. Takata, de leiding op zich.

Een andere studente van Hawayo Takata, Barbara Weber Ray startte haar eigen onderneming onder de naam The Radiance Technique. Hiermee viel de westerse Reiki in tweëen, aangezien beiden dachten dat alleen zij het authentieke, complete Reiki systeem onderwezen. Vanuit de Alliance ontstonden nieuwe Reiki-stromingen, waaronder Osho Reiki en de vrije Reiki-masters.

Eind jaren negentig heeft iemand in Duitsland het patent verworven op de woorden Reiki, Usui en Usui Shiki Ryôhô. Dit patent is vervolgens overgegaan naar een lid van de Reiki Alliance. Hierna zijn in verschillende landen pogingen gedaan om patent te krijgen op Reiki. De bedoeling was om patent te krijgen voor één groep en om boetes te laten betalen door mensen buiten deze groep - die bovenstaande woorden gebruikten. Dit is daadwerkelijk gebeurd en deze stap wordt nog steeds aangespoord door sommige leiders van de Reiki Alliance. Vele Reiki-beoefenaars werden bang en begonnen Reiki andere namen te geven uit angst voor een proces. Maar wereldwijd hebben Reikimasters geprotesteerd tegen dit trademarken van Reiki. Uit protest hebben zelfs een aantal mensen de Reiki Alliance verlaten. Dankzij de verenigde inzet van vele Reikimasters zijn deze patent aanvragen na verloop van tijd de kop ingedrukt. Ook in Japan is het niet mogelijk om patent te krijgen op het woord Reiki maar daar zal niemand dit ook proberen.

In de loop van de afgelopen jaren zijn er ook verschillende Reikistromingen in Japan op gang gekomen, doordat er meer Japanners waren die begonnen in te wijden. Het kwam in die dagen namelijk vaker voor dat personen met de leraar-status (Shihan) hun eigen volgelingen hadden. Het gevolg hiervan was dat er verscheidene Reiki-vormen ontstonden, met een uitstraling naar de rest van de wereld.

Terwijl dit gehele proces zich buiten de Usui Reiki Ryôhô Gakkai afspeelde, bleef binnen deze stichting de opvolging van presidenten doorgaan.

Op dit moment telt de stichting Usui Reiki Ryôhô Gakkai 600 leden, waarvan zes leraren en één president. Het is binnen deze stichting nog steeds alleen de president die zijn leerlingen inwijdt in Shinpiden en Shihan. De stichting geeft nog steeds les in de originele Usui-methode.
Binnen de Usui-stichting gebeuren de behandelingen meer intuïtief. De groep binnen deze stichting is nog steeds erg introvert en wil tot nu toe haar ledenaantal niet verder uitbreiden. Wel komen er nu geluiden naar buiten, dat zij wel degelijk geïnteresseerd zijn in de ontwikkelingen van het Reikisysteem in het buitenland, te meer doordat een aantal leden de laatste jaren wat meer informatie geven buiten de stichting om, waaronder Hiroshi Doi, lid van de stichting en ingewijd tot leraar in Shinpiden, die nu ook zijn activiteiten als Shinpidenleraar heeft buiten de stichting. Dit door Frans Stiene, die hij op diens verzoek heeft ingewijd in Shinpiden. Frans Stiene op zijn beurt heeft Hiroshi-Doi beloofd de handleidingen van Hiroshi-Doi met informatie over het originele, authentieke Reikisysteem van Mikao Usui vanuit de stichting Usui Ryoho Gakkai ongewijzigd door te geven, een verzoek dat telkenmale weer van leraar op leerling zal worden doorgegeven. De informatie vanuit de stichting Usui Ryôhô Gakkai is authentiek en verschilt sterk van de verwesterde vormen van het Usui Reikisysteem qua informatie over het totale Reikisysteem, met name over de symbolen (shirushi) en hun betekenis, mantra's (jumon), de afstemmingen en inwijdingen (o.a. Reiju) en behandeltechnieken.
Met de informatie uit de Stichting Usui Ryôhô Gakkai vallen alle stukjes van de 'Reiki' puzzel, die je tot nu toe verzameld hebt, in elkaar tot één geheel, en overkomt je nog alleen het gevoel van 'heelheid', ofwel 'oneness'. Lees meer hierover ..... (link volgt)

In de Usui Shiki Ryôhô zijn de oorspronkelijke symbolen en haar betekenissen alleen nog terug te vinden in Takata’s aantekeningen. In ’Het dagboek van Takata’, welke is samengesteld door haar dochter (de moeder van Phillis Lei Furumoto), staat tevens informatie over Usui’s handboek. Mevr. Takata heeft ongeveer twintig Reikimasters opgeleid en bij navraag bleken er ook verschillen te bestaan in de symbolen die zij haar masters doorgaf. Dit is misschien te verklaren door het feit dat ze zelf geen kanji’s kon lezen en schrijven.

Ook zijn er vele andere details in het verhaal over Usui zoals dat door Hawayo Takata naar het Westen is gebracht, die niet kloppen. Zo zijn er christelijke elementen toegevoegd om Reiki in het westen acceptabeler te maken.
Voor een buitenstaander is het niet gemakkelijk om de geschiedenis van Mikao Usui en zijn Reiki-systeem te achterhalen. En zeker voor een buitenlander in Japan is dit bijna onmogelijk.

Mevrouw Shizuko Akimoto, lid van de Stichting Usui Ryôhô Gakkai, heeft als tussenpersoon het contact gelegd tussen Fumio Ogawa, leider van het filiaal van de Usui Ryoho Gakkei in Shizuoka, en Frank Arjava Petter voor informatie over behandelwijzen en dergelijke, die hij buiten de stichting wilde brengen. Ook Chetna Kobayashi, de Japanse ex-vrouw van Frank Arjava Petter, heeft hierin een belangrijke rol gespeeld, aangezien hij zelf als ‘buitenlander’ geen informatie rechtstreeks uit de stichting kon krijgen. Daarnaast heeft Frank Arjava Petter een ontmoeting gehad met mevr. Yamaguchi, die door Chujiro Hayashi is ingewijd in Shoden en Okuden en uiteindelijk in 1938 met toestemming van Hayashi door haar oom, .... (nog uitzoeken) is ingewijd in Shinpiden. Sindsdien geeft zij les in Kyoto, tezamen met haar zoon, ook aan buitenlanders in 'Jikiden Reiki'. Helaas is zij in 2004 (?) overleden. Haar zoon heeft haar opgevolgd in het Jikiden Instituut in Kyoto.
Voor een uitgebreidere informatie adviseer ik je de volgende boeken zeker aan te schaffen en te lezen:

- The Reiki Sourcebook - auteurs: Bronwen en Frans Stiene
- Reiki volgens Japanse traditie (The Japanese Art of Reiki) - auteurs: Bronwen en Frans Stiene
- Modern Reiki Method for Healing - auteur: Hiroshi Doi
- Het Reiki Vuur - auteur Frank Arjava Petter, ISBN 90.73207.83.5
- Het Reiki Kompendium, een veelzijdige benadering van het Reiki systeem - auteurs: Walter Lübeck, Frank Arjava Petter en William Lee Rand, ISBN 90.76771.21.9
- Het oorspronkelijk Reiki Handboek van Dr. Mikao Usui, met meer dan 100 foto's van alle handposities en Reikitechnieken zoals aangegeven in de teksten van Mikao Usui - auteurs: Mikao Usui en Frank Arjava Petter, ISBN 90.76771.01.4
- De Reiki Technieken van Dr. Hayashi, De traditionele technieken van de stichter van de westerse Reiki door Frank Arjava Petter - Tadayo Yamaguchi - Chujiro Hayashi, ISBN 90.76771.44.8
Uitgeverij: Panta Rhei

Links: waterval op Mount Kurama

De 5 leefregels van Mikao Usui

De Waka's van de Meiji-keizer