10 augustus 2008

Wat gebeurt er tijdens een inwijding of initiatie?

Zoals al in eerdere hoofdstukken is toegelicht, is het niet zo dat een inwijding of initiatie voorwaarde is om Reiki ofwel universele levensenergie te krijgen. Je hebt al Reiki en je bent Reiki! In welk Reikisysteem dan ook ter wereld is de inwijding een ritueel waarin de leraar zich afstemt op de student om deze energie als kanaal door te geven. Deze initiatie noemt men dan ook wel een bekrachtiging, een inwijding of een afstemming. En een afstemming is een rituele handeling die de Reikimaster uitvoert om de Reiki ofwel universele levensenergie in de student te doen ontwaken.

In de Reikiwereld bestaan vele diverse inwijdingsceremonieën, al naargelang de achtergrond van de Reikimaster/leraar. Sommige masters hebben uitgebreide rituelen, waarvan ze geloven dat ze die exact zo moeten uitvoeren; anderen zijn minder gestructureerd. Ook voegt men voor de ambiance ook nog allerlei rituelen toe, zoals kaarsen en wierook branden, engelen, gidsen of totemdieren aanroepen, meditatiemuziekje opzetten, enz. Niet dat deze gebruiken nu zo broodnodig zijn om de inwijding of initiatie uit te voeren; het voegt toe aan de sfeer die men wil creëren en het heeft alleen een waardevolle betekenis voor diegenen die daarin geloven, omdat zij zich daarmee kunnen associeëren.

Gebruikelijk is dat de Reikileraar je vraagt in een stoel te gaan zitten, met een rechte rug, de handen gevouwen ter hoogte van je hart (= Gassho), met gesloten ogen. Even vóór de initiatie zal de master ook een paar minuten van stilte in acht nemen, alvorens hij of zij begint met de rituele handelingen. Je zal dan voelen dat na verloop van tijd en geheimzinnig geschuifel om je heen de meeste leraren de handen boven je hoofd plaatsen, op je voorhoofd en op je handen gedurende de afstemming. Sommigen zullen zacht kloppende bewegingen uitvoeren, anderen zullen met een zachte ademtechniek het een en ander bekrachtigen. De aanraking is meestal licht, integer en zeker niet op privéplekken. Als het goed is, laat de master je ook weten wanneer de inwijding is beëindigd.

Zie ook ' Persoonlijke inwijding tot Reikimaster Usui Shiki Ryoho'