Usui Reiki Ryôhô, het traditionele systeem van Mikao Usui, gezien tegen de achtergrond van de Westers georiënteerde Reikimethode
Er bestaan vele grote, wezenlijke verschillen tussen de Reiki systemen, bekend in het Westen via de Hayashi-Takatalijn, en de oorspronkelijke Japanse Reikimethode van Mikao Usui. Zo zijn aan de verwesterde Reikisystemen allerlei andere Oosterse leervormen en toepassingen toegevoegd die Mikao Usui zeker niet heeft onderwezen aan zijn studenten, zoals bijvoorbeeld de chakraleer uit India. Ook bestaan er grote verschillen van intentie én betekenis in het gebruik van de zogenaamde Reiki symbolen en mantra's. Maar aan de andere kant zijn er ook weer vele Japanse toepassingen weggelaten in het Westen, die feitelijk van essentieel belang waren voor de oorspronkelijke en authentieke leer van Mikao Usui. Zoals de combinaties van Japanse meditatie- en ademhalingstechnieken voor het intensiveren van de energie en de Japanse zuiveringstechnieken. Ook bestonden de behandelmethoden van Mikao Usui niet alleen uit handopleggingen. Hij laat in zijn Hikkei (handleiding) een breed scala aan andere mogelijkheden zien, die in de Westerse Reikileer totaal niet meegenomen zijn.
De inwijding ofwel initiatie zoals wij die in het Westen kennen, bestond niet in het onderricht van Mikao Usui sensei. Tijdens iedere bijeenkomst gaf Mikao Usui 'Reiju' aan al zijn studenten, een vorm van een spirituele inzegening, een vorm van bekrachtiging om de student in contact te brengen met, te openen voor de altijd aanwezige universele levensenergie, Reiki.
Teveel verschillen om ze hier maar even in het kort te benoemen, maar ook reden genoeg voor mij om duidelijk te maken dat het werkelijk de moeite loont om met het werkelijke, originele Reikisysteem kennis te maken, zoals Mikao Usui dat in al zijn eenvoud heeft ontworpen.Het oorspronkelijke systeem van Mikao Usui is gericht op je persoonlijke en spirituele ontwikkeling om uiteindelijk weer het grote stralende licht te worden dat we in de kern altijd al waren (maar ons niet meer herinneren), en wat je alleen maar kunt bereiken door voortdurende - liefst dagelijkse oefeningen uit de leer van Mikao Usui voor een algehele bewustwording.
De Westerse manier van het gebruik van Reiki daarentegen is specifiek gericht op een behandelmethode voor heling van jezelf maar ook van anderen, en daarom ook meer naar buiten gericht. Dus zelfs de intentie waarmee je omgaat met de Reiki energie in het Westen maakt een groot verschil uit met de Japanse intentie. Door de vele ontwikkelingen die het Reikisysteem heeft doorstaan in het Westen is men voor sommige stromingen vaak onvoorstelbare hoge bedragen gaan vragen voor de opleiding tot Reikimaster. Bedragen die vastgesteld zijn om je te ‘inspireren’ tot een grotere, diepere intentie om master te worden. 'Geld is energie', werd er gezegd, ‘Je moet er alles voor over hebben, je moet ervoor gaan,' zijn welbekende kreten in de Westerse wereld, waarvan de intentie blijkbaar alleen in geld is uit te drukken. En wij weten toch wel beter? Want niets is minder waar! De grondlegger van het Reikisysteem, Mikao Usui wilde juist dat zoveel mogelijk mensen zelf en bewust de verantwoording namen voor de wijze waarop zij met hun leven omgingen.
Vele mensen had hij al uitbehandeld, maar het merendeel kwam een of twee jaar later weer terug voor een volgende behandeling, en nog een volgende behandeling, zonder hun leefstijl ook maar enigszins te hebben veranderd, een tekortkoming die maar al te vaak de basis vormde voor hun terugval in de ziekte. Hij bood deze mensen gericht onderwijs, waarin zij zich langzaam maar zeker de vijf elementen van het Reikisysteem eigen maakten, mede door de dagelijkse toepassing van zijn leefregels. En zonder dat daar zware financiële voorwaarden aan te pas kwamen. Slechts toewijding, volharding, eerlijkheid en openheid en liefde voor jezelf en je naaste omgeving waren de voorwaarden die je nodig had om in dit proces van innerlijke bewustwording te komen. Slechts een klein percentage van al zijn studenten kwamen in aanmerking voor de opleiding tot master en shihan.
In de beginnerscursus, Shoden genaamd, leer je de beginselen van het Reikisysteem en ze ook toepassen op jezelf en je omgeving.Mikao Usui beoefende al vanaf zijn twaalfde de gevechtskunst van 'Aiki Jutsu', werd later instructeur in 'Yagyu', en behaalde Menkyo Kaiden, de hoogste graad van bekwaamheid in wapentuig en grappling. Ook in andere Japanse gevechtskunsten schijnt hij hoge niveau's te hebben behaald.
Mikao Usui was dus in eerste instantie een vermaard en deskundig beoefenaar van vele beroemde gevechtskunsten in Japan, en daarmee ook bekend met levensenergie. Pas na zijn 'satori' (verlichting) ontdekte hij de helende en spirituele kracht van deze energie, die hij Reiki noemde. Toen hij besloot tot onderricht, leerde hij zijn studenten eerst werken met - en mediteren op de leefregels, de waka (gedichten van de Keizer) en meditatie- en ademhalingstechnieken (om de energie te vergroten). Pas later kwam daar het werken met de spirituele energie - Reiki - bij. Het is trouwens een misvatting dat hij tijdens zijn 'satori' de symbolen gezien zou hebben. Het gebruik van symbolen en mantra’s is in het Westen een heel eigen leven gaan leiden, maar nooit zo door Usui bedoeld of gebruikt. Hijzelf werkte niet met symbolen en mantra’s (want Reiki is en ben jij), maar gaf aan studenten die weinig of geen gevechtskunsten beoefenden en zich niet met deze spirituele energie Reiki konden ‘verbinden' - hulpmiddelen voor een versterking van hun intentie om zich te kunnen verbinden met deze universele levensenergie – Reiki. Eerst in de vorm van mantra’s, en toen ook dat niet voldoende bleek – in de vorm van bijpassende symbolen. Meer hulpmiddelen dus om je te helpen focussen. Zodra het de student lukte de energie te ‘pakken’, zodra het hem lukte te ‘zijn’, waren mantra’s noch symbolen niet meer nodig. Een gewaarwording die ook ik na vele jaren Reiki beoefening ondervond. Je leerde in het systeem van Reiki Usui Shiki Ryôhô op Reiki II niveau de symbolen voor het doen van behandelingen op afstand achtereenvolgens het afstandssymbool, het mentaal symbool en het krachtsymbool te tekenen en tegelijkertijd te chanten, waarbij tijd en ruimte werden overbrugd, zoals men dat in het Westen placht te omschrijven. En wanneer je dit al die jaren intens hebt toegepast, ervaar je als vanzelf dat Reiki al begint te stromen bij het tekenen van het 'afstandssymbool'. De overige symbolen waren niet meer nodig. Zo bleek dat ook bij een paar Reikivrienden.
Dezelfde symbolen die Mikao Usui zijn studenten liet gebruiken noemde hij achtereenvolgens symbool 1, 2 en 3. Ze hadden geen namen zoals in het Westen. Ook de betekenis en intentie van elk symbool verschilt van de Westerse benadering. In de Japanse benadering staat dit derde symbool voor ‘verbinding’. Voel alleen maar eens het verschil in benadering: afstand…..verbinding. Principe is dat we allemaal al ‘Een zijn’, dat we al verbonden zijn. En als je al Reiki bent, en je in verbinding stelt met een ander, eventueel met behulp van dit derde symbool, dan stroomt de Reiki of levensenergie als vanzelf. Ook als je jezelf behandelt – in verbinding met de ander (eerst met behulp van HSZSN) – dan behandel je ook de ander. Er is geen afstand, geen tijd, maar alleen verbinding. Uitgangspunt is dat we allen Een zijn met alles, met iedereen.
Het gebruik van drie symbolen en drie afzonderlijke mantra’s leer je in de tweede fase, Okuden.
Samenvattend kan ik alleen maar concluderen dat de kern van de Japanse manier van Reiki beoefening dus niet het helen van de ander is, maar van jezelf. Het is zo frappant dat - toen Reiki in mijn leven kwam en ik er nog alleen maar vanuit ging dat ik met Reiki anderen kon helpen – ikzelf pas jaren later tot het inzicht kwam, dat Reiki allereerst is bedoeld voor jezelf, en van daaruit pas voor anderen; niet omgekeerd.Heling begint bij jezelf. Als je eerst jezelf heelt, heel je ook de ander.
Reiki beoefenen is ook een vorm van ‘thuiskomen’. Of zoals een vriend van mij dat zo verwonderlijk open en eerlijk tegen mij zei: ‘toen jij je handen op mij legde, maar ook vooral na het omdraaien je handen op mijn rug legde, voelde ik mij niet meer ‘alleen’; het was of ik deel uitmaakte van een iets, iets groots, wat ik nog niet helemaal kan bevatten, maar waartoe ik ook behoorde.’ Tijdens de behandeling heeft hij die sterke en spirituele verbondenheid gevoeld. Noem het 'oneness' , heelheid, 'zijn'.
Uitgaand van het gegeven, dat Reiki al vanaf het begin dat ik ermee kennis maakte, heeft gewerkt voor mij en mijn omgeving, kunnen wij in mijn optiek dan ook niet praten over goed of fout, wanneer we het hebben over de verschillende Reikisystemen. Reiki is er altijd geweest en jij bent ermee verbonden, al vanaf je geboorte, hoe je het later ook leert toepassen. Zolang de intentie maar oprecht is en toegewijd.Ik had al een heel proces doorlopen in het Reikisysteem van Usui Shiki Ryoho tot jaren na mijn inwijding tot Reikimaster, en vele diepgaande veranderingen en transformaties meegemaakt. Ook heb ik in een seminar van Frank Arjava Petter in het jaar 2000 de ommekeer meegemaakt in het Reikisysteem, waarvan de geschiedenis, zoals Hawayo Takata die aan het Westen kenbaar maakte - werd herschreven, en de vele, voor ons nieuwe maar wel originele, authentieke Japanse Reikitechnieken bekend werden gemaakt. Technieken die ik al menigmaal in meerdere workshops heb beoefend en ook doorgegeven aan mijn studenten.
Veel heb ik geleerd, vele technieken beoefend en ervaringen opgedaan.
Maar sinds het driedaagse Shinpiden weekend met Stephen Lovering in Deventer in april 2007 voel ik de verbondenheid, eenheid (oneness) waartoe wij allemaal behoren en die we 'zijn'. Alle stukjes kennis, ervaringen en gevoelens vielen tijdens dat weekend op hun plaats, kregen samenhang, vormden een geheel. Je ging weg met een volkomen gevoel van totaliteit, heelheid, en vervuld van een kracht waarmee je het leven weer kon omhelzen. Sindsdien voel ik mij niet meer beperkt, niet meer bang om te leven, maar juist volkomen vrij om te stromen. Het maakt niet meer uit, hoe je Reiki gebruikt! Reiki stroomt altijd, hoe dan ook, waar dan ook. Reiki kent geen beperkingen, geen angsten. En als je dat voelt en ervaart als inzicht, dan klopt alles in het verhaal. Je kan Reiki niet uitleggen aan een ander. Je kan Reiki alleen maar voelen, laten voelen, gebruiken voor jezelf en voor je omgeving, gewoon een kwestie van een groeiende bewustwording. Het is zelfs zo, dat als je er intens mee bezig bent en maar even aan Reiki denkt, het vanzelf al gaat stromen. Het is geen kwestie van warme, magnetische en alleen maar genezende handen. Zelfs als je handen ijs en ijskoud zijn, en je legt ze op met die intentie, dan stroomt de energie al. En Reiki is veel méér dan dat. Het begrip van Reiki is een intense diepe ervaring van bewustzijn. Zonder deze universele levensenergie ben je nergens, besta je niet eens. Want Reiki is, en jij bent Reiki, maar vooral ook met met alles in en om ons heen 'zijn' we 'Reiki''. Pas als je dit kan ervaren, 'gewaar kan worden', weet je pas 'enigszins' iets van de draagkracht van Reiki.
Notabene
Het gebruik van Reiki leer je door middel van het werken met de vijf elementen van het Reikisysteem van Mikao Usui. Elk element is een bouwsteen om te werken aan ‘heel worden’. Alle elementen zijn even belangrijk om te komen tot het gevoel van eenheid (oneness). Zie hiervoor dan ook de fundamenten van het originele Reikisysteem Usui Reiki Ryôhô.